Petroleumstel

Een petroleumstel of oliestel is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen.

Het toestel bestaat uit een geëmailleerd reservoir voor de petroleum, waarin één of meer katoenen pitten hangen. Het reservoir is afgedekt met een geëmailleerde plaat (de pithouder) welke is uitgevoerd met één of meer schoorsteenvormige, vaak 7 cm lange gleuven, waar de pitten doorheen gaan en welke met behulp van de tevens daarin geplaatste draaiinrichtingen in hoogte versteld kunnen worden. Bovenop het reservoir is een geëmailleerd opzetstuk (de kelk) geplaatst. Daar bovenop is een rooster of treef geplaatst waarop de pan of ketel kan worden gezet. In de voorkant van de kelk zit een met glas afgedekt kijkgat, waardoor de hoogte van de vlam gecontroleerd kan worden. De pit kan omhoog gedraaid worden waardoor de vlam hoger gaat branden en er meer warmte afgegeven wordt. Als deze echter te hoog staat gaat de vlam walmen. Voor het doven van de vlam wordt de pit zover naar beneden gedraaid tot de vlam uitdooft.

Een petroleumstel is bij uitstek geschikt voor het laten sudderen van onder andere stoofvlees en stoofperen.

   

Meest voorkomende petroleumstel merken zijn:

Original/Origineel Haller, Original/Origineel Beccon, Edy Dieren, Origineel Putter, Kroon Nederland en Esso.

Types petroleumstellen:

Mini, 1-pits, 2-pits, 3-pits en 4-pits

Kleuren:

Wit, Creme, Reseda (groen), Donker groen, Rood, Bruin, Blauw, Grijs gewolkt, Oranje gewolkt.

Rooster/treef:

Wanneer men vroeger een nieuw petroleumstel kocht in de winkel waren de roosters/treefjes vaak zilver van kleur. De fabriek spoot ze in met zilverkleurige verf om roesten/oxidatie te voorkomen. Mijn oma deed dit ook nog regelmatig na gebruik omdat zij het gewoon mooier vond ogen.

© 2014 - 2022 www.rommel-rijkdom.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel